top of page

Generelt om utstilling:

RASESTANDARD:

 

Hver rase har en standard som skal beskrive idealkatten. Bedømmingen går ut i fra blant annet hodets form, kroppens størrelse og form, formen/farge på øyene, halens lengde/form og kattens kondisjon.

 

NIVÅ 1 – KLASSEBEDØMMING

 

Kattene konkurrerer for å bli klassevinnere. Kattene i samme klasse konkurrerer om å få et certifikat (cert). Dersom det er flere i klassen er det den beste av dem som får cert, og er katten alene må den uansett oppnå poengene for å kunne få certifikatet.

Kattunger og ungdyr konkurrerer ikke om certifikat, og her konkurrerer hunn og hann mot hverandre. 

Det gjør heller ikke de som har oppnådd Supreme Champion eller Supreme Premier, de får utdelt Hederspris.

I klassebedømmingen går ikke hunnkatter og hannkatter mot hverandre.

 

NIVÅ 2 – BEST I VARIASJON (BIV)

 

Det må være minst tre deltakende katter i samme fargegruppe for at dommeren skal kunne dele ut BIV. Her kan BIV-voksen, BIV-ungdyr og BIV-kastrat deles ut. Dersom det ikke er nok katter i Junior- og Ungdyrklassen deltar de sammen med de voksne, og det utdeles da BIV- Total. Kastratene konkurrerer ikke mot fertile – kun mot de andre kastrerte kattene i samme fargegruppe.

 

NIVÅ 3 – NOMINERING (NOM)

 

Her plukker dommeren ut sine beste katter i alle kategoriene dommeren dømmer i. Hver kategori for seg selv. Hver dommer plukker ut sin beste katt fra kattunge, ungdyr, voksen hann og voksen hunn, og kastrert voksne hann og hunn. Det kan hende at ingen blir nominert – det er da fordi kattene ikke oppnår poengene som behøves. Katten som blir NOM skal nå delta i panelet om å bli Best in Show.

Her konkurrerer Hellig Birma mot Ragdoll, Perser, Exotic og Tyrkisk Van.

 

NIVÅ 4 – BEST IN SHOW (BIS)

 

Her konkurrerer alle de nominerte kattene fra alle dommerne i hver enkelt kategori. Dommerne skal se på alle kattene og stemme på den katten de syns er best. Den som får mest stemmer er da Best in Show. I Best In Show konkurrerer rasene i kategori 1 mot hverandre, f. eks hellig birma fertile hunner mot andre fertile hunner i kategori 1.

 

NIVÅ 5 – BEST OF BEST (BOB)

På noen utstillinger konkurrerer kattene i hver kategori om å bli Best of Best. Det kan enten gjøres ved at det kåres en katt som er best av alle BIS kattene i kategorien, eller det kan gjøres ved at f. eks alle hunnkattene som er blitt BIS i hver sin kategori går opp mot hverandre. Også her er det dommerne som vurderer kattene og stemmer på hvem som blir Best of Best.

BOB er ikke en nasjonal klasse og er opp til hver enkelt arrangørklubb om de vil arrangere det.

HUSKATT I KONKURRANSE

 

Angående huskatter så er beste huskatt korthår (HCS) hanne og hunn, og beste huskatt langhår (HCL) hann og hunn som blir plukket ut til nominering. HCS hann og hunn konkurrerer mot hverandre om å bli BIS, det samme gjør også HCL hann og hunn. Dette uavhengig av alder. De er ikke i konkurranse om å få certifikat, men blir rangert fra 1 (den beste) og nedover. De oppnår dermed ikke tittel som en rasekatt. De kan oppnå tittelen DSM (Se forklaring senere).

KATEGORIER:

Kategori 1; Langhår.

Kategori 2; Semilanghår.

Kategori 3; Korthår.

Kategori 4; Oriental.

Kategori 5; Huskatt.

Kilde; www.nrr.no.

bottom of page